Sunday, February 19, 2012

my 1st macarons




hazabedah dowh rupa dia :P


tapi rasa dia sama mcm yg beli dari cikmin...

tatau kt mana silap...huhu

4 tray saya buat...

2 tray kira boleh pakai

1 tray buang

1 tray lagi kena touch up

kira failed jgk la utk 1st trial kan?

kikihkih

kalau rajin, boleh cuba lagi tapi rasa mcm tak rajiinnnnnn jek

bukan sbb apa, tapi sbb bukan nak makan sgt pon...manis bangaaatttt

tak menahan

Resepi Macaron

110 gm gula aising
65 gm serbuk badam (beli yg dah siap, tak yah grind)
60 gm telur putih (lbh kurang 2 biji tapi better timbang)
*telur putih elok diasingkan dan disimpan dalam peti sejuk 4-5 hari sebelum hari kejadian*
20 gm gula kastor
secubit cream of tartar

-ayak gula aising dan badam dan sedikit pewarna (jenis serbuk)-ketepikan

-pukul putih telur dan cream of tartar hingga menjadi meringue dan "bertanduk" atau muncul "peak"

-masukkan campuran gula aising dan badam tadi, sedikit demi sedikit hingga gebu

-kaup balikkkan guna spatula lbh kurang 4 kali

-alaskan tray dgn baking paper atau silicon sheet. lg elok kalau lukis bentuk bulat2 pada papaer tu...senang la naik paipkan adunan.tak de la jadi macam syok seniri dan nti dpt macs yg mcm2 saiz, hihihi

-masukkan adunan dalam piping beg dan paipkan bentuk bulat2 kecik atau kalao dah terer boleh buat bentuk love, star atau huruf U, muahahaha

-hentak kan tray utk keluarkan angin dan bagi adunan jadi elok rata dan sekata

-biarkan kira2 1-3 jam utk pastikan surface adunan adalah kering (tips ini kabarnya utk dpt kan "feet" macaron)

-preheat oven 10 min pd suhu 150C

-bakar adunan pada suhu itu selama 15 min

-sejukkan sebelum diangkat dan disapu filling

-boleh guna nutella or peanut butter atau apa2 yg dirasakan sesuwai...


* enak dimakan setelah disejukkan dalam peti sejuk :)

* selamat mencoba*



0 comments: